opdrachtgever
Amobi Holding BV

jaar
2021 – 2022

locatie
Voormalige locatie Nederlandse Omroep-Zendermaatschappij (Nozema), Lopikerkapel.

Herontwikkeling voormalige Nozema-locatie

Vanuit Lopikerkapel is jarenlang Hilversum 1 en 2 uitgezonden. Dat gebeurde vanaf de locatie van de voormalige Nederlandse Omroep-Zendermaatschappij (Nozema). Het markante Rijksmonument op het terrein fungeerde daarbij als Zendstation. Inmiddels is het terrein niet meer in gebruik als Zendstation. De Amobi-holding heeft het Nozema-complex aangekocht met de bedoeling het om te vormen tot de thuisbasis van de verschillende bedrijfsonderdelen van de holding. Nieuwe Gracht heeft voor het terrein een landschapsontwerp gemaakt en een Kernrandzonevisie opgesteld.

In het ontwerp is het landschap leidend. De Nozema-locatie ligt grotendeels aan de oostrand van polder Zevenhoven. De Biezendijk (voorheen: Zevenhovensche kade) vormt de oostelijke begrenzing van deze polder en fungeert nog steeds als kade (zijwende). Ten westen van de Biezendijk heeft het landschap het kenmerkende slagenpatroon van het veenweidelandschap van het Groene Hart. Het driehoekige deel van het terrein dat ten oosten van de Biezendijk ligt heeft een onregelmatige blokverkaveling. Deze gebieden hebben dusdanige kwaliteiten dat ze door de provincie Utrecht (grotendeels) zijn aangewezen als agrarisch cultuurlandschap. Het herkenbare slotenpatroon speelt daarbij een belangrijke rol. 

Startpunt van het ontwerp is het herstellen van het vervallen Rijksmonument en het vervangen van de kwaliteitsarme aanbouw. Dit nieuwe Zendstation moet het hart gaan vormen van een openbaar toegankelijk Polderpark. Ook andere historische elementen als het hoofdgebouw, de bunker en de tuiankers van de drie voormalige zendmasten blijven herkenbaar aanwezig. Daar overheen wordt een nieuwe ontwikkelingslaag toegevoegd, met onder andere een aantal nieuwe participatio’s. 

De ontwikkeling van het Polderpark komt zo tot stand door kwaliteiten uit het verleden op een logische manier te combineren met kansen voor de toekomst. Een levend en vitaal Polderpark dus, met respect voor landschap en cultuurhistorie.